ONLİNE KAYIT

Size özel kayıt hazırlayabilmemiz için katılacağınız kursu berlirleyip formu eksiksiz doldurunuz...

  • 0 (554) 405-7115

    whatsapp

    Tek Gözü Gören ( Monoküler ) kişiler için sürücü belgesi

    Yazı Boyutu

    Tek Gözü Gören ( Monoküler ) kişiler için sürücü belgesi

     Monoküler kavramı ; sadece tek gözü gören veya tek gözü olmayan (protez) kişiler içinkullanılır. 2918 sayılı karayolları trafik kanununa göre moneküler kişilerde sürücü belgesi (ehliyet ) sahibi olabilmektedir.

    Fakat ; ( monoküler ) tek gözü gören kişiler sadece ; A1 , A2 , B ve F sınıfı ehliyet , sürücü belgesi alabilirler ve hiçbir şekilde ticari taşıt kullanamazlar ve sürücü belgelerine de mutlaka monoküler ifadesi yazılır.

    Monoküler sürücü belgesi , monoküler ehliyeti almak için gerekli şartlar ;

    A1 – A2 – ve F sınıfı moneküler ehliyet için 17 , B sınıfı monoküler ehliyet için 18 yaşını doldurmuş olmak ,
    en az ilköğretim mezunu olmak ,
    sağlık kurumlarından monoküler ifadesinin yazılı olduğu ve hangi sınıf sürücü belgesi almak istiyorsa o sınıfın yazdığı sürücü olabilir raporu alabiliyor olmak ,
    sürücü belgesi alabilmek için gerekli sabıka kaydına sahip olmak ,

    Söz konusu şartları yerine getirebilen adaylar Trafik ve Çevre Bilgisi , İlkyardım , Motor ve Araç Tekniği derslerini kapsayan merkezi sistem yazılı sınavda başarılı olurlarsa , uygulama sınavına girmeye hak kazanırlar.
    Uygulama sınavında da başarılı olan adaylara hangi sınıfı için başvurmuşlarsa , o sınıf sürücü sertifikası düzenlenir ve adaylar bu sertifika ile trafik tescil şube ve bürolarına başvurup ehliyetlerini çıkartırlar.

    Yani pratikte monoküler ehliyet alacak kişilere , normal sürücü belgesi alacak kişilerden farklı bir eğitim programı veya sınav değerlendirme yöntemi uygulanmaz. Monoküler ehliyetle , normal ehliyetler arasındaki farklar, ehliyeti alındıktan sonra başlar ;

    Monoküler ehliyet sahibi olanlar , gece araç kullanamazlar(gün doğumundan 1 (bir ) saat öncesi ve gün batımından 1 (bir ) saat sonrası , arasındaki aydınlıkta araç kullanabilirler)

    Kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine monoküler olduklarını belirten işaretlerin yapıştırılması zorunludur.

    Monoküler ehliyet sahipleri kullanacakları araçların azami hız sınırları ; yerleşim yerleri için 50 km/s ,yerleşim yerleri dışında ise kullandıkları aracın hız sınırı normalde kaç ise ondan 10 km/s daha az olmalıdır.